Choć każdy kraj prowadzi swoją produkcję rolno-spożywczą, to na mapie światowego handlu wyróżnić można dwóch największych eksporterów żywności: Unię Europejską i Stany Zjednoczone. Państwa Europejskie dostarczają różnego rodzaju żywności do praktycznie wszystkich części naszego globu, choć oczywiście nie każdy członek Unii Europejskiej ma taki sam udział w eksporcie produktów spożywczych.

A zatem które kraje eksportują najwięcej żywności i jakie dokładnie produkty wysyłają za granicę?

Światowi eksporterzy żywności w liczbach

Unia Europejska jest największym eksporterem żywności – w 2018 roku wartość unijnego eksportu produktów spożywczych sięgnęła prawie 580 mld dolarów, co stanowiło aż 37% światowego eksportu żywności. Dalsi wielcy gracze na arenie światowego handlu żywnością to państwa pozaeuropejskie, takie jak Stany Zjednoczone (145 mld dolarów), Brazylia (83 mld dolarów), Chiny (78 mld dolarów), Kanada (52 mld dolarów), Tajlandia (36 mld dolarów) oraz Indie (35 mld dolarów) [1].

Należy pamiętać, że światowy handel żywnością jest dynamiczny i podlega różnym tendencjom. Przede wszystkim, handel międzynarodowy żywnością stale rośnie. Wzrost ten wynika z większej globalizacji, postępu technologicznego, poprawy infrastruktury transportowej i komunikacyjnej oraz rosnącego zapotrzebowania na różnorodne produkty spożywcze w różnych częściach świata. Struktura zapotrzebowania i eksportu dynamicznie zmieniła się w wyniku konfliktu zbrojnego na Ukrainie [2].

Da się też wyraźnie zauważyć, że krajowe rynki żywnościowe w krajach rozwijających się zyskują na znaczeniu jako eksporterzy i importerzy żywności. Wzrasta produkcja żywności w tych krajach, a także ich zdolność do eksportu, co często wynika z inwestycji w rolnictwo, modernizacji sektora i poprawy infrastruktury [1]. Nie bez znaczenia jest także rosnące znaczenie Azji – choć jej udział w światowym handlu żywnością jest mniejszy niż Europy i USA, to różnice pomiędzy dominantami a państwami azjatyckimi mogą się zmniejszać w kolejnych latach. Azja jest regionem, w którym odnotowuje się znaczący wzrost handlu żywnością. Wzrost populacji, rosnące dochody, urbanizacja i zmieniające się nawyki żywieniowe przyczyniają się do większego popytu na żywność w regionie. Azja staje się zarówno ważnym rynkiem docelowym dla eksportu żywności, jak i rozwijającym się eksporterem wielu produktów rolnych.

Dość istotne są zmiany w preferencjach konsumenckich. Konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na jakość, bezpieczeństwo i środowiskowe aspekty żywności. Wzrasta popyt na produkty ekologiczne, organiczne, lokalne i fair trade. Konsumenci są również bardziej zainteresowani produktami wysokowartościowymi i różnorodnymi. I tej kwestii dużą szansę na rozwój handlu mają właśnie Państwa Europejskie, w których produkcja żywności słynie z wysokich standardów i często również ekologicznych metod uprawy.

Które Państwa UE są największymi eksporterami poza Europę?

W ogólnie rozumianym eksporcie żywności z UE prym wiedzie kilka Państw. Jak można zauważyć, są to w większości kraje rozwinięte, o dużym udziale rolnictwa w całej gospodarce. Oto lista przodujących, unijnych eksporterów:

  • Niemcy

Niemcy są jednym z wiodących europejskich eksporterów żywności również poza Europę. Eksportują produkty spożywcze, takie jak masło, nabiał, mięso, słodycze, napoje i przetwory zbożowe – szczególnie w ostatnich latach wzrósł eksport niemieckich napojów roślinnych (na bazie soi, owsa, migdałów i ryżu). Największymi importerami niemieckiej żywności są USA, Wielka Brytania oraz Chiny [4].

  • Francja

Francja jest również ważnym eksporterem żywności poza Europę. Produkty francuskie, takie jak wina, sery, konserwy rybne, mięso, pieczywo, napoje alkoholowe i przetwory zbożowe, są cenione i rozpoznawane praktycznie we wszystkich częściach świata, choć nie da się ukryć, że największymi partnerami handlowymi Francji są inne państwa europejskie. Poza starym kontynentem Francja eksportuje najwięcej do USA oraz do Chin [5].

  • Holandia

Holandia jest jednym z głównych eksporterów żywności poza Europę. Eksportuje dużą ilość warzyw i owoców, takich jak pomidory, cebula, marchewka, jabłka i gruszki. Ponadto, produkty mleczarskie, takie jak mleko, sery i mleczne napoje, również są eksportowane. Spory udział w eksporcie holenderskiej żywności mają także produkty mięsne. Holandia to pewien fenomen na skalę Europy: choć sam kraj nie ma dużej powierzchni, to wyjątkowe warunki klimatyczno-gospodarcze (m.in. żyzne gleby i łagodny klimat) pozwoliły Holendrom na wypracowanie sobie statusu rolnego mocarstwa [6].

  • Hiszpania

Hiszpania odgrywa istotną rolę w eksporcie żywności poza Europę. Eksportuje oliwę z oliwek, wino, owoce morza, owoce, warzywa, wędliny i sery do różnych krajów na całym świecie. Wartość hiszpańskiego eksportu żywności przekracza rocznie 30 mld euro, choć inne państwa wspólnoty Europejskiej stanowią aż 93% wszystkich odbiorców hiszpańskich produktów spożywczych. Poza Europą najwięcej hiszpańskiej żywności – podobnie jak w przypadku Francji – trafia do USA oraz do Chin [7].

  • Włochy

Włochy eksportują wiele produktów spożywczych poza Europę. Słyną z eksportu wysokiej jakości żywności, takiej jak makarony, sery, oliwa z oliwek, wino, kawa, owoce (w tym świeże winogrona) i warzywa [8]. Włoska kuchnia jest znana i ceniona we wszystkich zakątkach świata, a największymi importerami włoskich produktów poza UE są Stany Zjednoczone, Wielka Brytania oraz Japonia [9].

  • Polska

Polska również ma znaczący udział w eksporcie żywności poza Europę. Produkty, takie jak zboża, mięso (głównie wieprzowina), nabiał, owoce, warzywa (w tym jabłka), soki i napoje, są eksportowane do wielu krajów na różnych kontynentach. Szczególny „skok” w zwiększeniu polskiego eksportu zauważyć można było w ostatnich latach. Wynikać to może z faktu, iż polska żywność łączy w sobie dwie najbardziej pożądane obecnie cechy: wysoką jakość produktów (wytwarzanych często w sposób tradycyjny i ekologiczny) oraz atrakcyjną i konkurencyjną cenę [1].

 

Interesuje Cię hurtowy zakup jakościowej europejskiej (w tym polskiej) żywności? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy dla Ciebie ofertę idealnie dopasowaną do Twoich potrzeb!

 

Materiały źródłowe:

[1] https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/7788603,handel-produkty-rolno-spozywcze-najwieksi-eksporterzy-w-ue-i-na-swiecie-polska.html

[2] https://www.consilium.europa.eu/pl/infographics/how-the-russian-invasion-of-ukraine-has-further-aggravated-the-global-food-crisis/

[4] https://www.deutschland.de/pl/topic/gospodarka/niemcy-w-handlu-swiatowym-najwazniejsze-fakty-na-temat-importu-i-eksportu

[5] https://www.egospodarka.pl/176009,Co-i-dokad-eksportuje-Francja,1,39,1.html

[6] https://www.wiatrak.nl/19878/czy-holandia-karmi-swiat

[7] Polska Agencja Inwestycji i Handlu, Grupa PFR, Raport Sektorowy: Sektor Spożywczy w Hiszpanii, Polska Agencja Inwestycji i Handlu, Warszawa 2018, s. 12.

[8] https://biznes.newseria.pl/news/polacy-smakoszami,p1225392013

[9] https://wits.worldbank.org/CountryProfile/en/Country/ITA/Year/LTST/TradeFlow/Export/Partner/by-country/Product/16-24_FoodProd