Każdy fan mięsnych potraw uwielbia żeberka. Raczej trudno trafić na wyjątek od tej reguły. Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach mięso posiada wielu zwolenników. I choć bez trudu znajdziemy wiele restauracji serwujących pieczone żeberka klasy premium, to wielu z was z pewnością chciałoby przygotować je w domu.

Jak zrobić to właściwie, aby efekt smakowy był zgodny z oczekiwaniami? Kluczem jest odpowiednia marynata. A do niej możesz wykorzystać dwa składniki, które najpewniej posiadasz teraz w domu: piwo i Coca-Colę!

Żeberka w piwie i Coca-Coli!?

To nie żart – piwo i Coca-Cola już od dawna wykorzystywane są do marynowania żeberek: niekiedy osobno, niekiedy razem. Niektórzy są zwolennikami połączenia Coca-Coli i whisky (oczywiście wciąż mówimy o marynacie), inni piwa z miodem. Połączenia są dowolne i zależą od Waszych smakowych preferencji. A jak najlepiej je sobie wyrobić? Próbując różnych kombinacji!

Samo przygotowanie marynaty nie jest trudne, należy jednak pamiętać o jednej zasadzie – mięso marynować się musi co najmniej 12 godzin! Im większa zawartość tłuszczu w wybranym przez nas mięsie, tym marynowanie powinno trwać dłużej. Niektórzy pozwalają „leżakować” żeberkom nawet 2 dni przed ich przyrządzeniem!

Składniki marynaty

Dziś do przyrządzenia marynaty proponujemy:

  • 500 ml Coca-Coli
  • Szklankę piwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej

Tyle składników powinno ze spokojem wystarczyć na zamarynowanie około 1,5 kg żeberek. Kawałki mięsa powinny być całkowicie zalane marynatą i leżakować cały czas pod przykryciem. Niektórzy zalecają natarcie mięsa solą przed wrzuceniem ich do marynaty[1], aby wydobyć z mięsa jeszcze lepszy aromat.

Co daje Coca-Cola i piwo?

Są to składniki, które nadają żeberkom charakterystycznego aromatu oraz sprawiają, że mięso jest jednocześnie miękkie, chrupiące, słodkawe, gorzkawe - po prostu, w mięsie jest cała paleta aromatów, mieszających się smaków, co przekłada się na niepowtarzalny smak potrawy. Nie wierzycie? Zalecamy przekonać się samemu!

Jak właściwie piec żeberka?

Twoje żeberka leżakowały już wystarczająco długo? To pora na wielki finał! Jak je właściwie przyrządzić? Można to zrobić co najmniej na 3 sposoby. Najpopularniejszą (ale wymagającą cierpliwości) są żeberka pieczone w piekarniku. Najlepiej mieć wówczas rękaw do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni (góra i dół), wykładamy żeberka polewając je marynatą. W tej temperaturze żeberka pieczemy około 30 minut, a następnie zmieniamy ustawienie na 160 stopni i pieczemy dalej od 1,5 godziny do 2 godzin. Po upływie tego czasu należy rozciąć rękaw, wyciągnąć żeberka na kratkę, posmarować je ponownie marynatą  i piec jeszcze przez chwilę w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Zabieg ten sprawi, że na żeberkach wytworzy się chrupiąca skórka!

Dobrą opcją na przyrządzenie żeberek jest także grillowanie. Jeśli pogoda pozwala i towarzystwo dopisuje, możecie rozpalić grilla i wyciągnąć żeberka z marynaty. Należy je piec na średnim poziomie rusztu, na niewielkim ogniu aż nie zarumienią się z każdej strony. To nie zajmie zbyt wiele czasu. Warto podczas pieczenia polewać je pozostałą marynatą.

Trzecią, prawdopodobnie najmniej popularną metodą (ale również wartą wypróbowania!) jest duszenie żeberek z warzywami na patelni. Należy wylać na nią 2-3 łyżki oleju, mocno go podgrzać i usmażyć żeberka z każdej strony dość mocno. Dodajemy warzywa (np. cebulę, paprykę, seler), wlewamy na patelnię marynatę i przykrywamy patelnię na około 30-40 minut (na małym ogniu). Po tym czasie można dorzucić jeszcze pomidora. Jeśli sos będzie za szybko odparowywał, po prostu dolejcie do patelni wody, coli lub piwa. I tak będzie pysznie[2]!

 

Chcesz złożyć zamówienie na napoje? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy ofertę dostosowaną do Twoich potrzeb!

 

[1] https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-zeberka-pieczone-w-coli,115843,gregorhspeed.html

[2] https://www.karointhekitchen.com/z-miesem/zeberka-wieprzowe-w-coli-jeden-przepis-na-trzy-sposoby/