Czekolada jest jednym z najbardziej uwielbianych słodyczy. Niektórzy sięgają po nią bardzo chętnie i często, inni starają się jej unikać. Na temat czekolady krąży wiele informacji… ale, które z nich są prawdziwe, a które to tylko mity?

Ciemna czekolada to gorzka czekolada

Jest to dość krzywdzący mit dotyczący czekolady bez mleka. Ciemna czekolada bywa gorzka, ale nie jest to regułą. Wszystko tak naprawdę zależy od sposobu przygotowania ziaren kakaowca. Wysokoprocentowa, ciemna czekolada wcale nie musi być gorzka w smaku. Tego typu przysmak może zawierać w sobie dużą gamę różnych smaków - ziemistych, kwiatowych czy skórzanych. Co więcej, te posmaki najłatwiej jest dostrzec właśnie w ciemnych czekoladach, co stanowi ich duży atut.

Im więcej kakao, tym lepiej

O jakości czekolady nie świadczy jej procentowość. Jej jakość zależy od wielu czynników – rodzaju ziaren, ich fermentacji czy tego co dzieje się z nimi później. Im większy procent kakao, tym mniej cukru, jednak nie ma to wpływu na jakość.

Czekolada mleczna jest najzdrowsza, ponieważ ma w sobie dużo mleka

To kolejny mit. Jest mało prawdopodobne, aby czekolada mleczna była zdrowsza od ciemnej, chyba że ma także wysoką zawartość kakao. Istnieje wtedy szansa, że jest w niej mało cukru, bądź nie ma go w ogóle.

Wszystkie ciemne czekolady są takie same

Podstawą ciemnej czekolady jest masa kakaowa i cukier, jednakże może w sobie zawierać tak naprawdę wszystkie smaki świata, chociażby ze względu na rodzaj wybranego ziarna i regionu, z którego ono pochodzi. Czekolady różnią się pozostawianym przez siebie posmakiem, wyglądem, a nawet zapachem.

Czekolada powoduje ból głowy

Badania nie wykazały związku między jedzeniem czekolady, a większym bólem głowy. Przekonanie o złym wpływie wynika z tego, że ludzie sięgają po ten smakołyk kiedy czują się źle, a gdy głowa zaczyna ich boleć ze względu na stres czy inny czynnik, niesłusznie wiążą to z czekoladą.

Po czekoladzie trudno zasnąć

Faktem jest, że czekolada zawiera kofeinę. Jest jej jednak tak mało, że z pewnością zjedzenie jej nie może być przyczyną problemów z zaśnięciem.

Czekolada powoduje próchnicę zębów

Liczne badania wskazują na to, że jedzenie czekolady ma mniejszy wpływ na próchnicę zębów niż jedzenie samego cukru. To cukier powoduje psucie się zębów, więc jeśli wybierzesz czekoladę z dużą zawartością kakao, a małą ilością cukru nie musisz się obawiać.

Czekolada light nie wpłynie na zwiększenie masy ciała

Każda czekolada, nawet ta light zawiera w sobie tłuszcz kakaowy, a więc mimo etykiety nie jest ona zdrowsza i bardziej dietetyczna. Jedynie cukier, który jest zawarty w tradycyjnej czekoladzie w tym przypadku jest zastępowany innymi ulepszaczami.

Czekolada uczula

Sama czekolada nie uczula, gdyż jej główny składnik jakim jest kakao nie wykazuje właściwości wpływających na zwiększenie się podatności na alergię. Takimi czynnikami mogą być jednak inne składniki tego smakołyku.

Biały nalot na czekoladzie to pleśń

Nie jest to prawdą. Biały nalot (wykwit tłuszczowy) świadczy o tym, że czekolada była przechowywana w nieprawidłowy sposób. Możliwe jest, że powstał on już na etapie jej wytwarzania, w wyniku zbyt wolnego chłodzenia. Nie ma to związku z zepsuciem się produktu i taka czekolada nadaje się do spożycia.