Czy jest coś, co wyraża więcej niż tysiąc słów? Jasne! Praliny Rafaello! Któż nie zna tych małych, białych pralinek o niespotykanym, aksamitnym smaku mlecznego kremu, kokosowych płatków i orzechowego „serca”!
Rafaello to jedne z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych słodyczy na naszej planecie. Mogłoby się wydawać, że były z nami od zawsze.
Ach, ta piękna Italia!
Praliny Ferrero to marka słodyczy należąca do włoskiej firmy Ferrero. Początki tej, znanej dziś na całym świecie kompanii, sięgają pierwszej połowy XX w! Jej twórcą był urodzony w 1898 roku Pietro Ferrero – uzdolniony człowiek, który zaczął swoich sił próbować w cukiernictwie i opracowywaniu własnych receptur. W 1946 roku otworzył niewielką, ale elegancką kawiarnie w malowniczej miejscowości Alba znajdującej się na Piemoncie. W prowadzeniu biznesu pomagała mu w dużym stopniu żona Piera Ciliaro. To dzięki niej miał czas spędzać całe godziny w swoim laboratorium, gdzie opracowywał cukiernicze receptury[1].
Szybko jednak popularność doskonałych w smaku wyrobów cukierniczych przyćmiła samą kawiarnię. Piera zamknęła lokal, aby z jeszcze większym zaangażowaniem móc pomóc mężowi w pracy cukierniczej. Ponoć to dzięki niej, już na początkach swojego istnienia, firma wypracowała trwałe i oparte na zaufaniu relacje, które do dziś pozostają znakiem rozpoznawczym Ferrero[2].
Powolny podbój świata
Pietro Ferrero zmarł w 1949 roku, jednakże cukierniczą działalność kontynuowali synowie – Michel oraz Giovanni. Udało im się wprowadzić na rynek kolejne produkty, w tym, produkowane od 1951 r., pierwsze batoniki śniadaniowe dla dzieci „Sultanino” oraz „Creamblock”. Szybko zdobyły one uznanie w całych Włoszech[3].
Droga do podboju świata rozpoczęła się w 1956 roku – wówczas firma Ferrero otworzyła pierwszą zagraniczną filię w Stadtallendorf w Niemczech. W latach 60. Filie powstawały w kolejnych krajach: Francji, Belgii, Holandii, Luksemburgu, Danii, Szwecji, Szwajcarii, Wielkiej Brytani[2].
W oczekiwaniu na hit wszech-czasów
Choć produkty Ferrero szybko zawojowały cały świat, to na pojawienie się wspaniałego w smaku Rafaello świat musiał czekać aż do 1990 roku[4]! To właśnie wtedy rozpoczęła się produkcja tych wyjątkowych pralinek. Czy wówczas spodziewano się, że te okraszone kokosem przysmaki staną się jednym z flagowych produktów marki, zaraz obok Nutelli czy pralinek Ferrero Rocher?
Pralinki Rafaello są uwielbiane na całym świecie za delikatny kremowy smak, przełamany goryczą umieszczonego w środku orzeszka. Stanowią popularną przekąskę do kawy, są często darowane na prezent, znane i rozpoznawane praktycznie wszędzie.
Udany podbój Rosji
Pralinkom Ferrero udało się to, o czym marzył chociażby Napoleon – podbić Rosję! To właśnie w tym kraju spożycie i sprzedaż Rafaello osiągają najwyższe wyniki! Już w 2009 r. marka zyskała 1. Miejsce w rankingu „Marka nr 1 w Rosji”, zbierając 39% wszystkich głosów. Od 2010 r. w miejscowości Worsza w obwodzie włodzimierskim powstała fabryka tych słodkości[5]. Największa na świecie!
Fabryka w Worszy wypuszcza rocznie na rosyjski rynek około 8 tysięcy ton pralinek Rafaello. Co ciekawe – produkowane tam słodycze wędrują także na inne zagraniczne rynki! Wyprodukowane w Rosji praliny od 2016 trafiają chociażby do Brazylii (do połowy 2017 dostarczono tam ponad 50 ton Rafaello) oraz na rynek polski (230 ton[6])!
Chcesz złożyć zamówienie na Rafaello lub inne słodycze? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy specjalnie dla Ciebie najlepszą ofertę na rynku!
[1] https://www.raffaello.pl/historia
[2] Ibid.
[3] https://nazwane.pl/slodka-historia-ferrero/#
[4] https://pl.wikipedia.org/wiki/Raffaello_(s%C5%82odycze)
[5] https://ru.wikipedia.org/wiki/Raffaello
[6] https://www.rbc.ru/rbcfreenews/582064149a7947253210d1e2