Jack Daniel’s to amerykańska whisky znana na całym świecie. Jej początki sięgają 1866 roku. Jej unikalną recepturę opracował Jasper Newton „Jack” Daniel. Rozpoczął on produkcję w niewielkiej destylarni w miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w Stanach Zjednoczonych – była to pierwsza i najstarsza oficjalnie zarejestrowana destylarnia w USA[1]. Co ciekawe, produkcja kultowego Burbona twa tam do dziś!

Nie jest to jednak jedyna ciekawostka związana z miejscem produkcji „Jacka”. Hrabstwo Moore, w którym położony jest Lynchburg, jest tzw. „suchym hrabstwem”[2]. Oznacza to, że obowiązuje w nim całkowity zakaz detalicznej sprzedaży alkoholu, w związku z czym próżno raczyć się smakiem kultowej amerykańskiej whisky w jej rodzimym miasteczku.

Rekordy sprzedaży

Zakaz sprzedaży w hrabstwie Moore nie szkodzi jednak marce. Produkt znany jest na całym świecie. Marka Jack Daniel’s od 1956 r. jest własnością amerykańskiej firmy Brown-Forman Corporation (kompania jest właścicielem także takiego trunku jak wódka Finlandia)[3]. W 2017 roku sprzedano 12,5 miliona skrzynek Tennessee Whisky Jack Danie’s “Black Label”. Pozostałe rodzaje whisky zwiększyły tę liczbę o dodatkowe 2,9 miliona skrzynek. Do tego należy jeszcze doliczyć dodatkowe 800 000 opakowań produktów gotowych do spożycia (oferowanych przez markę i powstających na bazie trunku)[4]. Czyni to z marki Jack Daniel’s lidera na światowym rynku sprzedaży whisky.

Niejeden smak kultowego Jacka

Trunek podbił serca degustatorów na całym świecie swoim charakterystycznym, dość łagodnym smakiem. Jest on wynikiem wyjątkowego procesu filtrowania whisky przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego (przefiltrowanie danego sortu trunku zajmuje około 10 dni!)[5]. Smak „Jacka” nigdy nie jest jednak taki sam, gdyż jest to whisky typu "blended” – w jednej butelce znaleźć możemy zlewki z kilku beczek. Co więcej, fachowcy z destylarni w Tennessee postanowili stworzyć kilka rodzajów kultowego trunku, by jeszcze bardziej połechtać podniebienia konsumentów.

Rodzaje Jacka dostępne w Polsce

O ile na świecie istnieje 17 odmian Jacka Daniel’sa to w Polsce uraczyć możemy się jedynie 6 z nich. Są to:

  • Old No. 7, znany także jako „Back Label” – jest to podstawowa i najbardziej kultowa wersja trunku, produkowana według niezmiennej procedury od II połowy XIX wieku. Receptura zacieru tego trunku składa się w 78% z kukurydzy,  w 12% z żyta i w 10% z kukurydzy. Przed poddaniem wspomnianej procedurze filtracji jest także 2-krotnie destylowana.
  • Gentleman Jack – odmiana ta jest nieco łagodniejsza w smaku od flagowego Old No. 7. Ów niezwykle subtelny smak trunku uzyskuje się poprzez poddanie go dwukrotnej filtracji przez węgiel drzewny – raz przed leżakowaniem, raz po.
  • Jack Daniel’s Single Barrel – nazywana „najbardziej inspirującą pośród mainstreamowych whisky”. W czym tkwi jej fenomen? W jednej butelce znajduje się trunek pochodzący z jednej butelki. W praktyce oznacza to, że whisky z 2 różnych butelek może różnić się aromatem. Choć procedura destylacji jest taka sama, to trunki leżakują w różnych beczkach (nierzadko z odmiennego drewna), położonych w różnych miejscach. Detale te mają wpływ na finalny i niepowtarzalny smak.
  • Jack Daniel’s Honey – jest to likier miodowy sporządzony na bazie whisky. Obniżona zawartość alkoholu i słodki smak przełamany goryczą sprawiły, że szybko znalazł on swoich zwolenników.
  • Jack Daniels Tennessee Fire – to również likier powstały ze zmieszania „Old No. 7” z likierem cynamonowym. Sugerowana forma spożycia to „shoty” lub koktajle. Słodko - ognisty, smaczny, idealny na luźne, niezobowiązujące okazje.
  • Jack Daniel's Apple Winter Punch – produkt sezonowy, sprzedawany wyłącznie zimą. Znów, jest to likier na bazie whisky z wyraźną, korzenną nutą, idealnie nawiązującą do zimowo - świątecznej atmosfery[6].

Rodzaje Jacka dostępne na świecie

Rodzajów Jacka Danielsa na całym świecie jest co najmniej kilkanaście. I choć najlepiej sprzedawaną wersją jest kultowy Old No. 7, to smakosze z chęcią próbują różnych wariacji. Zastanawiasz się, jakie jeszcze kombinacje tego Bourbona można znaleźć na całym globie? Oto lista:

  • Tennessee Apple - likier jabłkowy z dodatkiem 20% whisky.
  • Tennessee Rye - wytwarzana przy użyciu wody z wapiennej jaskini Lynchburg's Cave Spring Hollow. Wapień usuwa żelazo z wody i nadaje trunkowi wyjątkowego smaku.
  • Green Label - krócej leżakowana (a więc łagodniejsza) wersja Old No. 7. Spotykana głównie na rynku amerykańskim.
  • 1907 - słabsza wersja flagowego produktu (37%), wprowadzona na rynku australijskim.
  • Silver Select - sprzedawana wyłącznie w strefach wolnocłowych. Zawartość alkoholu wynosi 50%.
  • No. 27 Gold - charakteryzuje ją łagodny smak uzyskany poprzez podwójną filtrację i podwójne leżakowanie w 2 różnych beczkach.
  • Sinatra Select - stworzona w hołdzie dla Franka Sinatry. Zawiera 45% alkoholu i cechuje się owocowymi aromatami.
  • Sinatra Century - limitowana wersja "Sinatra Select" wypuszczona na 100 rocznicę urodzin artysty.
  • Single Barrel Barrel Proof - o mocy od 62 do 70% alkoholu.
  • Single Barrel Rye - rozszerzenie linii "Single Barrel", na rynku od 2016 roku.
  • Single Barrel Select Eric Church Edition.

Którego z nich chciałbyś spróbować?

 

Chcesz złożyć zamówienie na whisky lub inne alkohole? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy, specjalnie dla Ciebie, najlepszą ofertę na rynku.

 

[1] https://pl.wikipedia.org/wiki/Jack_Daniel%E2%80%99s

[2] Tennessee Alcoholic Beverage Commission: Our Vision, Our Mission, and Our Core Values, źródło: https://www.state.tn.us/abc/PDF/TennesseeJurisdictionsAllowingLiquorSales/TNJurisdictionsLiquorSales_9-26-13.pdf

[3] Wojciech Orliński Produkt plejsment, Gazeta Wyborcza Duży Format 12 maja 2016

[4] Brown-Forman Reports Fiscal 2017 Results; Expects Stronger Trends to Continue in Fiscal 2018, źródło: https://www.brown-forman.com/brown-forman-reports-fiscal-2017-results-expects-stronger-trends-to-continue-in-fiscal-2018/

[5] https://pl.wikipedia.org/wiki/Jack_Daniel%E2%80%99s

[6] https://www.milerpije.pl