Wódka z cytryną bądź cytrynówka to bardzo popularne trunki, często pojawiające się na domówkach czy innego typu imprezach. To świetne alternatywy dla osób, którym smak czystego alkoholu nieszczególnie odpowiada. Ale czym tak naprawdę różnią się te dwa rodzaje alkoholu?
Klasyczna cytrynówka
Cytrynówka to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój alkoholowy, który podbije serca gości, ale także nalewka o właściwościach zdrowotnych. Już sama cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i łagodzi przebieg wielu infekcji. Oprócz tego zawiera w sobie spore ilości beta-karotenu, potasu, witamin z gruby B i E, sodu, żelaza oraz magnezu. Ponadto, pobudza produkcję enzymów trawiennych, przyczyniając się do oczyszczania organizmu.
Oczywistym jest, że aby powstała nalewka potrzebny jest alkohol, który spożywany w dużych ilościach nie jest zdrowy, ale dodatkowo wzmocni działanie owoców. Przygotowywanie cytrynówki nie wymaga poddawania cytryn obróbce termicznej, przez co nie tracą one swoich właściwości. Wiele osób do trunku dodaje także miód, cukier, bądź jedno i drugie, aby nadać mu słodkiego smaku. Nalewka spożywana w małych ilościach może naprawdę pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Jest także bardzo łatwa i szybka do przygotowania i z pewnością posmakuje wielu osobom.
Czy wódka z cytryną to to samo, co cytrynówka?
Teoretycznie mogłoby się wydawać, że wódka z cytryną to to samo, co cytrynówka. Tak jednak nie jest. Różnica polega na tym, że nalewka wymaga dłuższego procesu przygotowywania - odstawienia jej na jakiś czas (najlepiej kilka dni), aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Im dłużej będzie stać, tym zyska bardziej wyrazisty, cytrynowy smak. Natomiast wódka z cytryną to shot lub drink, który jest przygotowywany na bieżąco podczas imprezy, a cały proces jest o wiele krótszy. Do przygotowania takiego trunku potrzebna będzie przede wszystkim wódka oraz sok ze świeżej cytryny, który zniweluje jej posmak i sprawi, że drink będzie bardziej orzeźwiający. Jest to druga różnica jaka występuje pomiędzy tymi dwoma trunkami – do stworzenia nalewki wykorzystuje się bowiem całe owoce wraz ze skórką, a nie tylko sok. Sok uzyskany po wyciśnięciu cytryny warto przelać przez sitko, w celu pozbycia się miąższu.
Aby nieco osłodzić drink warto dodać do niego syrop cukrowy. Jego przygotowanie jest banalne i bardzo szybkie, nie zajmie więcej niż kilka minut. Syrop cukrowy dobrze jest przygotować wcześniej, poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie, zagotowanie takiego roztworu i odstawienie go do ostygnięcia. Jeśli już ten składnik jest gotowy, wystarczy wlać go do szklanki (ok. 30 ml), dodać wódkę oraz sok z cytryny, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. W cieplejsze dni zaleca się wrzucenie kostek lodu. Można dodać także nieco wody gazowanej. Istnieje również wódka sour z dodatkiem białka jaja kurzego, które sprawi, że drink stanie się bardziej aksamitny. Dla niektórych jednak składnik ten może nie kojarzyć się dobrze. Spokojnie można go pominąć lub zastosować suszone białko w proszku.