Czekolada, istniejąca od ponad trzech tysięcy lat, to nie tylko przepyszny smakołyk do jedzenia, ale także produkt o wielu wyjątkowych właściwościach. Znalazła zastosowanie w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym, a także w medycynie.

Czekolada w kosmetyce

Czekolada, a właściwie ziarna kakaowca są źródłem minerałów, witamin i substancji odżywczych. Zawierają w sobie węglowodany, flawonoidy, kofeinę i teobrominę oraz witaminy A, B, E, PP, cynk, żelazo, a także magnez, które mają pozytywny wpływ na skórę. Czekolada odżywia i nawilża, a także nadaje jej blasku i wyrównuje koloryt. Niektóre ze składników ujędrniają i uelastyczniają skórę, więc świetnie nadają się do walki z cellulitem. Zawarte w czekoladzie antyoksydanty skutecznie zwalczają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia. Z kolei kwas linolowy spłyca zmarszczki i skutecznie walczy z bliznami i rozstępami. Słodycz ten pomaga także w szybki sposób pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody. Nic dziwnego, że zabiegi kosmetyczne z jego wykorzystaniem cieszą się dużą popularnością.

Produkt ten nie jest jednak polecany dla osób z cerą tłustą, ponieważ może powodować zatykanie się porów, a tym samym powstawanie niedoskonałości. Lepiej sprawdzi się w przypadku skóry suchej i normalnej.

Czekoladowy masaż – jak wygląda taki zabieg?

Bardzo popularnym zabiegiem stał się czekoladowy masaż. Czekolada jest podgrzewana w specjalnym naczyniu, a następnie aplikowana na ciało klienta. Preparat jest wmasowywany okrężnymi ruchami. Po upływie prawie godziny skóra zostaje pokryta folią, utrzymującą ciepło, a po pół godzinie masa zostaje spłukana. Na koniec nakładany jest kojący balsam. Taki zabieg działa niezwykle relaksująco i odprężająco.

W celu skorzystania z takiej usługi, warto udać się do profesjonalnego salonu. Wykonywanie masażu samodzielnie w domu, niesie ze sobą ryzyko wystąpienia poparzeń, gdyż dobranie odpowiedniej temperatury masy nie jest najłatwiejsze. W zaciszu domowym można skorzystać z innych, gotowych kosmetyków na bazie czekolady.

Kosmetyki na bazie czekolady

Czekoladę aktualnie wykorzystuje się do tworzenia różnego rodzaju kosmetyków. Można ją odnaleźć w składach kremów do twarzy, balsamów i maseł do ciała, żeli pod prysznic, a nawet ochronnych pomadek do ust.

W sklepach kosmetycznych można zaopatrzyć się także w maseczki i peelingi na bazie czekolady. Tego typu produkty nakładane są na całe ciało lub tylko na dane partie - na przykład twarz.

Lecznice właściwości czekolady

Czekolada, zwłaszcza gorzka, ma bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, zawału serca czy wylewu. U osób spożywających ten produkt w rozsądnych ilościach, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju demencji starczej. Ponadto czekolada obniża ciśnienie krwi, zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów oraz obniża cholesterol. Przyczynia się również do podniesienia poziomu energii i usprawnia pracę mózgu, więc dobrze jest zjeść kawałek czekolady podczas intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego.