Pasztet to przysmak wszystkim znany. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę, że pysznymi pasztecikami raczyli się już starożytni Rzymianie! Trudno dziś jednak jednoznacznie stwierdzić, na ile ówczesne pasztety były podobne do znanych nam obecnie[1]. Wykorzystywane dziś przepisy pochodzą bowiem z Francji i przybyły do Polski w XVI wieku[2].
Na tych francuskich recepturach opiera się nie tylko domowa, ale i przemysłowa produkcja pasztetu. Dziś zdaje się on być pokarmem powszednim, ongiś uraczyć go można było jedynie na królewskich i magnackich stołach. I choć sam pasztet dużego wrażenia na nas nie robi, to z jego wykorzystaniem można wyczarować dania, których smakiem zachwyciłyby się nawet koronowane głowy!
Jesteście ciekawi jak można wykorzystać pasztet?
Paszteciki w cieście francuskim
Jak widać paszteciki lubią się ze wszystkim, co francuskie! W tym wypadku będzie to ciasto. Danie wyglądające niczym z wersalskiej jadalni można przyrządzić bardzo łatwo i to w niespełna godzinę. Idealne jako przystawka lub efektowna przekąska – w sam raz na wizytę gości!
Czego będziesz potrzebować?
- Ok 500 g gotowego pasztetu (np. Pasztet Podlaski Drobiowy),
- Gotowe ciasto francuskie,
- Oliwa,
Opcjonalnie:
- Jogurt grecki,
- Świeże zioła (np. oregano, bazylia).
Nagrzej piekarnik do 200°C. Następnie rozwiń rulon z ciasta francuskiego i wytnij kwadraty o boku ok 8 cm. Na środek każdego kwadratu wyłóż odpowiednią ilość pasztetu. Następnie zawiń ciasto tak, aby powstały trójkąty i mocno połącz ze sobą krawędzie – jest to ważne, aby nie otworzyły się podczas pieczenia. Zanim włożysz trójkąciki do piekarnika, posmaruj je oliwą z oliwek. Ułóż na blasze, wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut (aż upieką się na złoty kolor). Możesz podawać paszteciki z sosem jogurtowo-ziołowym (wystarczy, że wymieszasz jogurt z bazylią i czosnkiem). Voila!
Domowe pyzy z pasztetem
Dania, przyrządzane z wykorzystaniem pasztetu, mogą przyjąć także bardziej domowy i obiadowy charakter. Jednym z najlepszych naszych przepisów są domowe pyzy z pasztetem, których smak sentymentalnie przypomina niektórym lata dzieciństwa.
Jest to danie łatwe w przyrządzeniu, ale czasochłonne. Niemniej jednak smak wszystko wynagrodzi! Jakich składników potrzebujesz?
- Ok 400 g pasztetu drobiowego,
- Ok 1,5 kg ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jaja,
- Sól.
Zacznij od ugotowania ziemniaków. Po przestudzeniu przeciśnij je przez praskę, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz jajka. Po wyrobieniu ciasta podziel je na części i zrób wałki, a z wałków – kulki. W międzyczasie wyłóż całą masę pasztetu do rondelka i rozdrobnij ją widelcem. Możesz dodać odrobinę gorącej wody, aby wyrobić dość luźną masę. teraz musisz spłaszczyć ziemniaczano-mączne kulki i na tę płaską masę nałożyć pasztet. Potem ponownie zalep ciasto i wyrób kulkę (tym razem z pasztetową zawartością). Pyzy wystarczy już tylko ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Palce lizać! [3]
Pasztetowe koreczki
To jednocześnie niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu przekąska. Sprawdzi się, gdy musisz coś prędko wymyślić przed niezapowiedzianą wizytą gości, a poradzą z nią sobie najwięksi kuchenni sceptycy!
Głównym składnikiem jest oczywiście pasztet. To kluczowy element. A pozostałe składniki? Tu możesz dowolnie fantazjować albo po prostu wykorzystać aktualne zasoby lodówki. Na pokrojone w kostkę i nabite na wykałaczkę paszteciki możesz wyłożyć zarówno ser (żółty, camembert, kozi), ogórek kiszony, marynowane warzywa (czosnek, cebula, kukurydza), jak i owoce (winogrono, suszona żurawina, rodzynki). Tu Twoja wyobraźnia przełoży się na smakowe doznania!
Chcesz złożyć zamówienie na pasztety? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy najlepszą ofertę na rynku.
[1] http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/11/pasztet-swojski-kuchnia-podkarpacka.html
[2] https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/pasztet-wlasciwosci-sklad-i-rodzaje-pasztetu,26194.html
[3] https://gotujmy.pl/domowe-pyzy-z-pasztetem,przepisy-dania-przepis,261350.html