Szybkie tempo życia i częsty brak czasu na przygotowywanie posiłków powodują, że nierzadko wiele osób decyduje się na jedzenie z torebki. Jest ono bardzo szybkie i proste do przygotowania, a także niezwykle tanie, co stanowi ogromny atut, na przykład dla studentów. Ale czy jest to dobra alternatywa i czy warto często korzystać z takiego rozwiązania?

Co wchodzi w skład zupek w proszku?

Chyba każdy wie, że zupy w proszku nie należą do najzdrowszych. Przede wszystkim tego typu produkty są bogatym źródłem węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, a więc po ich spożyciu bardzo szybko znowu jest się głodnym. Zawierają w sobie także bardzo duże ilości soli. Jedząc je często i regularnie można nabawić się problemów ze zdrowiem, takich jak nadciśnienie czy kłopoty z sercem.

Jednym z najpopularniejszych składników produktów instant jest także glutaminian sodu, czyli substancja otrzymywana z fermentacji bakteryjnej. Jego zadaniem jest zwiększenie wyrazistości smaku potrawy. Jej nadmiar może powodować przykre skutki, w postaci nudności, zawrotów głowy czy palpitacji serca. W związku z tym zaleca się ograniczenie jej spożycia do minimum.

Kolejnym składnikiem są utwardzone lub uwodornione kwasy tłuszczowe. Mogą one powodować szybkie przybieranie na wadze, a także wzrost cholesterolu. Oprócz tego mogą prowadzić do chorób, takich jak cukrzyca czy choroba niedokrwienna serca.

Tego typu produkty zawierają w sobie również spore ilości barwników i aromatów, które u niektórych mogą powodować alergie, a u innych problemy z cerą. Jedną z często wykorzystywanych substancji jest sztuczny karmel amoniakalny, który może powodować problemy z żołądkiem.

Częste spożywanie takich produktów może doprowadzić nie tylko do kłopotów z żołądkiem, ale z całym układem pokarmowym, także jelitem grubym. Oprócz tego może negatywnie wpływać na wątrobę, trzustkę oraz układ nerwowy. Ponadto zupki w proszku nie są w stanie dostarczyć ludzkiemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Żywienie się wyłącznie nimi może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów.

Knorr i ich zupa borowikowa

Wskazane wyżej problemy pojawią się jeśli tego typu jedzenie będzie stanowiło podstawę czyjejś diety. Warto pokreślić, że jedna zupka w proszku raz na jakiś czas nie powinna nikomu zaszkodzić. Decydując się jednak na taki produkt, warto wybierać te z jak najlepszym składem. Jednym z najpopularniejszych producentów jedzenia w proszku jest Knorr. W swojej ofercie mają różnego typu sosy czy właśnie zupy – na przykład borowikową. Zupa borowikowa Knorr nie zawiera w sobie sztucznych barwników i konserwantów. Zawartość borowików, w teorii stanowiących jej podstawę, nie jest duża i stanowi jedynie 5,7%. Dodatkowo w produkcie zawarty jest koncentrat soku z pieczarek (1,9%). Do zupy można dodać podsmażoną cebulę czy świeży szczypiorek i uzyskać smaczne danie w zaledwie pięć minut. Jest to dobra opcja, gdy naprawdę nie ma się czasu na gotowanie, jednak należy zachować umiar i nie opierać swojego jadłospisu tylko o takie potrawy.