Dobrej jakości sos do sałatki jest niczym przysłowiowa kropka nad „i” – doskonale dopełnia całość kompozycji. Ten z pozoru mały, nieistotny dodatek decyduje zarówno o smaku, jak i aromacie potrawy. Sklepowe półki uginają się pod różnego rodzaju rozwiązaniami. W przeciętnym sklepie nie brakuje sosów w słoikach, saszetkach oraz w proszku. Chociaż mówi się, że własnoręcznie zrobiony dressing jest lepszy, nie każdy ma czas na eksperymentowanie w kuchni.
Jakie zalety kryje w sobie gotowy produkt?
Dlaczego warto wybrać gotowy sos?
Jeszcze do niedawna gotowe sosy cieszyły się złą sławą. Pełne konserwantów i chemii nie poprawiały, a wręcz szkodziły smakowi sałatki. Wykonane z niskiej jakości produktów, rzadko kiedy gościły w kuchni szanującej się gospodyni. Wszystko się zmieniło. Nowoczesna technologia produkcji w połączeniu z wysokiej jakości składnikami oraz przyprawami sprawiły, że gotowe sosy – również te w torebkach – stały się doskonałą alternatywą dla rozwiązań przygotowywanych własnoręcznie.
Szczelnie zapakowany produkt pozostaje świeży przez długi czas, przez co można go wykorzystać, co najmniej kilkukrotnie. Mnogość rozwiązań dostępnych w sklepie sprawia, że każdy z łatwością znajdzie sos dopasowany do indywidualnych preferencji smakowych oraz charakteru dania. Przyjazne odbiorcy opakowania sprzyjają wygodnemu przechowywaniu dressingu. Nie sposób nie wspomnieć również o szybkości przygotowywania - gotowe sosy sałatkowe kryją w sobie wiele zalet.
W słoiku czy w proszku – oto jest pytanie
Zasadnicza różnica pomiędzy rozwiązaniami – sosem w słoiku/butelce oraz w proszku – tkwi w sposobie przygotowywania. Dressing dostępny w szklanym naczyniu nadaje się do spożycia od razu po otwarciu. Produkt z torebki należy wcześniej wymieszać w odpowiedniej proporcji z wodą.
Majonezowe sosy sałatkowe w szklanych butelkach – jako że są nieco gęstsze, aniżeli produkty w saszetkach – doskonale sprawdzą się do sałatek z makaronem i ryżem. Dressingi jogurtowe charakteryzują się stosunkowo niewielką kalorycznością (zwłaszcza na bazie jogurtu typu greckiego), dzięki czemu idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sałatek dietetycznych ze świeżych warzyw. Tak zwane sosy wiosenne – ze startą rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem, ziołowe, a także klasyczne czosnkowe – doskonale łączą się ze wszelkiego rodzaju zieleniną, a także sałatkami z kurczakiem bądź indykiem. Winegret natomiast nadaje się do wszystkich sałatek oraz surówek – bez wyjątku. W przypadku szczególnie lekkich dań np. do grilla warto pokusić się jedynie o kilka kropel przyprawionej oliwy z oliwek czy innego dobrego oleju. Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju sałatki orientalne – zwłaszcza z kuchni azjatyckiej – nie obędą się one bez specjalnych, dedykowanych sosów oraz klasycznego sosu sojowego.
Gotowe sosy idealnie współgrają zarówno ze świeżymi, jak i grillowanymi warzywami, a także wszelkiego rodzaju mięsem. Wybór konkretnego produktu powinien być uzależniony od indywidualnych preferencji smakowych odbiorcy.