Jakie jest najsłynniejsze włoskie powiedzenie? Prawdopodobnie „La Dolce Vita!”, czyli „Słodkie życie!”. Temperamentni Włosi słyną z umiłowania życia i korzystania z jego uroków.

A żeby było jeszcze piękniejsze, to lubią je sobie dodatkowo dosładzać! No bo jak już życie ma być słodkie to chyba nie może zabraknąć w nim słodyczy?

„Dolci” na piedestale

Włosi uwielbiają „dolci”, czyli słodkie. W końcu czym lepiej przełamać gorycz mocnego i aromatycznego espresso, jak nie porcją ulubionych słodyczy? Można powiedzieć, że wielu Włochów od słodkiego i kawy zaczyna dzień – szybkie śniadanie to zazwyczaj mocna kawa, rogalik z czekoladą, słodka bułeczka lub inny rodzaj łakoci.

Sztukę cukiernictwa i wypieków włosi opanowali do perfekcji – tak samo, jak sztukę parzenia kawy i pędzenia wina. Nic więc dziwnego, że słodkości rodem ze słonecznej Italii szybko zyskały uznanie na Całym świecie. A czy Ty wiesz które z popularnych słodyczy są właśnie włoskie?

Tiramisu

Dla wielu tajemnicza jest nazwa tego deseru. Pochodzi ona od włoskich słów „Tira mi su!” czyli dosłownie „Podnieś mnie”. Tiramisu to lekki deser z serka mascarpone, masy jajecznej i biszkoptów nasączonych mocnym espresso – to właśnie dodatek kawy i kofeiny ma być źródłem energii w cieście i dać nam dodatkowego „kopa” do działania. Tiramisu powstało w północno-wschodnich Włoszech w latach 70. XX w.

Panna Cotta

To również spuścizna północnej Italii – głównie rejonów Piemontu i Toskanii! Dziś jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych włoskich deserów na całym świecie. Robi się ją z podgrzanej śmietany z dodatkiem żelatyny. Łączy się ją z różnymi smakowymi dodatkami (np. wanilia, skórka cytrusowa).

Cavalucci

Cavalucci to chrupiące ciasteczka z migdałami, żurawiną lub innymi kandyzowanymi owocami. Pochodzą z malowniczej Toskanii. Wyglądem przypominają niekiedy bardziej nieregularne bułeczki niż typowe ciasteczka. Bywają też dość duże. No bo po co szczędzić sobie słodyczy? 

Biscotti

Biscotti to specyficzne ciasteczka o korzennym posmaku, wypiekane z dodatkiem orzechów, migdałów, miodu, kakao, cynamonu czy ocukrzonej skórki pomarańczowej. Bardzo często podaje się je z mocną czarną kawą (najlepiej z espresso).

Nutella

Któż nie zna Nutelli? Wychowało się na niej niejedno pokolenie w wielu krajach świata! Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ulubiony kakaowo-nugatowy krem jest jednym z flagowych włoskich produktów! Stworzył go w 1946 roku niejaki Pietro Ferrero, od nazwiska którego pochodzi jedna z największych firm cukierniczych świata.

Co było rewolucyjne w postaniu Nutelli? W 1946 roku, zaraz po wojnie we Włoszech brakowało czekolady. Chyba nie musimy wyjaśniać jak bardzo było to dotkliwe dla mieszkańców kraju? Pietro Ferrero postanowił temu zaradzić i w efekcie swoich eksperymentów stworzył krem, do produkcji którego wystarczyły orzechy laskowe, cukier i odrobina czystego kakao.

Kinder niespodzianka

Choć popularne czekoladowe jajka z niespodzianką w środku należą również do koncertu Ferrero to wielu nie kojarzy ich z Italią. A to za sprawą niemiecko brzmiącej nazwy – „Kinder”. Niemniej jednak, te kultowy słodycze również powstały na Półwyspie Apenińskim! Stworzył je, w 1972 r., w mieście Pavia William Salice – wieloletni współpracownik Michela Ferrero.

Raffaello

Można zaryzykować stwierdzenie, że pralinki Raffaello to jedne z najbardziej popularnych słodyczy na całym świecie! To kolejny sukces twórców marki Ferrero. I choć te włoskie łakocie podbiły już kulę ziemską i zadomowiły się trwale w naszej świadomości to są jednym z najmłodszych cukierniczych tworów – powstały dopiero w 1990 roku! 

 

Chcesz złożyć zamówienie na słodycze? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy dla Ciebie ofertę specjalną!