Gdy nadchodzi lato, a dni i wieczory stają się coraz cieplejsze zazwyczaj poszukuje się orzeźwienia i wymienia ciężkie alkohole na lekkie, kolorowe drinki. Na imprezach i domówkach królują propozycje z wykorzystaniem świeżych, sezonowych owoców i dużej ilości lodu. Nawet mężczyźni z przyjemnością sięgają po tego typu kompozycje.
Drinki kojarzą się z wypoczynkiem i podróżami do ciepłych krajów. Niestety taki wyjazd nie zawsze jest możliwy - na szczęście namiastkę możesz mieć już teraz, tworząc koktajl samemu w domu. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych do przyrządzenia jest Mojito, który przywodzi na myśl wakacje na dalekiej Kubie.
Jeden drink wiele możliwości – jak przygotować Mojito?
Mojito ma wielu zwolenników, gdyż można go w dowolny sposób modyfikować i dostosowywać do własnego gustu. Klasyczna wersja nie wymaga wielu składników: wystarczy 40 ml białego rumu, 20 ml syropu cukrowego, limonka, mięta, woda gazowana, duża ilość kruszonego lodu (jeśli nie masz kostkarki, możesz go pozyskać, rozdrabniając kostki standardowej wielkości za pomocą malaksera czy blendera, który się do tego nadaje) i drink gotowy.
Na pierwszy rzut oka problematycznym składnikiem może być syrop cukrowy, ale nic bardziej mylnego. Produkt ten to po prostu cukier i woda w proporcji 1:1, ugotowane w garnku. Oczywiście można z niego zrezygnować, jednak dzięki niemu mojito będzie bliższe oryginałowi. Kropkę nad i będzie stanowić dodanie odrobiny brązowego cukru. Klasyczną wersję można dodatkowo urozmaicić i wzbogacić świeżymi owocami – świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, jagody, borówki czy grejpfruty.
Jeśli nie będziesz mieć akurat pod ręką białego rumu to nic straconego. Z powodzeniem można go zastąpić wódką w tych samych proporcjach.
Mojito można także przygotować w wersji bezalkoholowej - to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą spożywać alkoholu, a chciałyby poczuć trochę wakacyjnego klimatu. W tym przypadku zamiast rumu wykorzystaj Sprite. Z racji tego, że napój jest słodki warto dodać nieco więcej limonki i mięty. Drinka można również zamrozić i podawać w formie lodów - wygląda niesamowicie, zwłaszcza z zatopionymi w środku plastrami cytryny i limonki. Opcji jest wiele i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Jak udekorować drinka, aby zrobić wrażenie na gościach?
Podstawą dobrego drinka, na letnie upały są odpowiednie proporcje. Powinien on nie tylko wprowadzać w dobry nastrój, ale także smakować, więc nie przesadzaj z ilością alkoholu.
Dobrze jest jednak zadbać nie tylko o zawartość koktajli, ale także odpowiednie ich podanie. Warto zainwestować w ciekawe dekoracje do szklanki czy kieliszka, na przykład w postaci papierowych parasolek - goście na pewno to docenią. To jak udekorujesz drinka tak naprawdę zależy od Ciebie, ale podstawowe zasady ułatwiają zadanie. Do wytrawnych trunków będą pasowały oliwki, cebulki, łodygi selera naciowego, natomiast do bardziej egzotycznych plasterki cytryny, limonki, ananasa, pomarańczy czy grejpfruta. Można również pokusić się o dodanie paru listków świeżej mięty, bazylii czy melisy.