Z pewnością na świecie roi się od ludzi, którzy uwielbiają zarówno piwo, jak i czekoladę. I choć są to produkty spożywcze zupełnie inne, powstające z czegoś innego to potrafią zadowolić zarówno ciało, jak i duszę człowieka! Aż szkoda, że tych dwóch smaków nie można połączyć! Zaraz… jak to nie można?

Piwo z czekoladą – czy to brzmi absurdalnie?

A może jednak niekoniecznie? Czy mało jest na świecie wariacji smakowych, które z pozoru nie mają ze sobą nic wspólnego, a jednak razem tworzą wspaniałą kompozycję? Okazuje się, że wariacja pszenicy i chmielu z kakaowcem i dodatkiem mleka to wcale nie jest taki nowy wymysł. Próby łączenia piwa z czekoladą miały już swoje miejsce i przybierały różnorakie formy. I powiemy nawet więcej – nie raz już zachwyciły podniebienia najbardziej wybrednych miłośników piwa i czekolady! Jesteście ciekawi w jaki sposób można urzeczywistnić to połączenie?

Zagrycha do piwa, czyli zapomnij o paluszkach

Z tradycyjną zagryzką do piwa kojarzy się wiele rzeczy. Słone paluszki, krakersy, sery, frytki – lista mogłaby być długa! Ale czy wiedzieliście, że można do niej dodać czekoladę? Jeśli brzmi to dla Ciebie dziwnie, to zachęcamy, aby przełamać strach i spróbować, a doznania smakowe mogą się okazać nieziemskie!

Czy każde piwo pasuje do każdej czekolady? Połączenia są różne i w dużym stopniu uwarunkowane indywidualnymi preferencjami każdej osoby. Czekoladę proponuje się zarówno do piwa jasnego, jak i ciemnego. Jedni sugerują gorzką, inni – mleczną, a jeszcze inni eksperymentują z białą czekoladą!

Chcesz spróbować, ale zastanawiasz się, od czego zacząć? Postaw na kontrasty! Mocne piwo z solidną goryczką spróbuj przełamać aksamitem mlecznej czekolady. Do słodszego ciemnego Portera wypróbuj ciemną, gorzką czekoladę. Nie spiesz się – zapoznaj się z tymi smakowymi doznaniami, poznawaj je, a potem podejmuj kroki w kolejnych eksperymentach.

Jak jeść czekoladę pijąc piwo?

Jak się może okazać, jedzenie czekolady przy spożywaniu piwa wcale nie jest taką prostą i oczywistą czynnością! Piwo pije się bowiem schłodzone, a czekolada uwalnia swój wachlarz smaków pod wpływem ciepła. I co z tym fantem zrobić? Powtórzymy – pośpiech nie jest tu Twoim sprzymierzeńcem. Spróbuj się smakiem delektować, wyciskać z niego ile się da i jak najdłużej! Kawałek czekolady połóż na języku. Nie gryź go! Pozwól mu się rozpuścić i okazać swój smakowy potencjał. Dopiero po spożyciu czekolady, gdy w ustach czujesz jeszcze jej aromat, weź łyk chłodniejszego piwa[1]!

Dwa w jednym, czyli piwo o smaku czekolady

Skoro robiono już piwa owocowe, mleczne to czemu by nie zrobić czekoladowych? Jak się okazuje, kakao już od dawna wykorzystywane jest przez piwowarów do produkcji piw o bogatym, złożonym smaku. Piwa czekoladowe zazwyczaj są piwami ciemnymi. Ich produkcją najczęściej zajmują się mniejsze, tzw. kraftowe browary, choć coraz częściej pomysłem tym inspirują się także więksi producenci piwa. Co daje połączenie ciemnego piwa z czekoladą? Testerzy opisują ciekawe smakowo doznania, zaczynające się od czekoladowego posmaku, słodkiego aromatu, przełamanego na sam koniec większą lub mniejszą goryczką. Z pewnością jest to piwo, którym nie tylko można, ale i należy się delektować!

Piwoszom, którym czekolady wciąż mało podsunąć możemy kolejny pomysł – zagryzanie czekoladowego piwa czekoladą! Bo kto powiedział, że trzeba się ograniczać? Wbrew pozorom taka kombinacja nie musi oznaczać przesytu – kawałek ciemnej czekolady popity czekoladowym porterem może tym bardziej wzmocnić smakowe doznania i wydobyć jeszcze więcej ciekawych aromatów. Zapewne zrodzi się tu zaraz obawa: czy takie połączenie kalorycznego piwa z kaloryczną czekoladą to dobry pomysł? Cóż – nie zachęcamy do spożywania takiej mieszanki codziennie, ale czy raz na jakiś czas nie można sobie pozwolić na odrobinę tak oryginalnej rozkoszy?

Piwny grzaniec czekoladowy

Jest chłodny jesienno-zimowy wieczór, a Tobie się marzy kubek czegoś ciepłego, ale wahasz się pomiędzy gorącą czekoladą a grzanym piwem? Nie wybieraj, tylko przygotuj czekoladowy grzaniec piwny! Przygotuj butelkę piwa jasnego, wlej do garnuszka i podgrzej. Dodaj do niego łyżkę miodu i delikatnie mieszaj, stale trzymając na niewielkim ogniu. Po chwili możesz dodać do grzańca sok wyciśnięty z połówki pomarańczy oraz wrzucić 4 kostki gorzkiej czekolady. Do grzańca możesz dodać odrobiny pikanterii, dosypując szczyptę pieprzu[2]. Voila! Życzymy smacznego!

Mamy nadzieję, że tym artykułem zachęciliśmy Was do eksperymentowania ze smakami. Czasami warto wyjść poza schematy i rozpocząć własną podróż po smakowych połączeniach. Może się okazać, że będzie ona obfitować w nowe doświadczenia, a także odkrycia – nie tylko ciekawych smaków, ale także własnych preferencji i upodobań!

 

Chcesz złożyć zamówienie na alkohol lub słodycze? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy ofertę specjalnie dla Ciebie!

 

[1] http://blogczekolady.pl/2020/05/22/dwa-swiaty-jedna-rozkosz-piwo-i-czekolada/

[2] https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piwo-czekoladowe-3