Grecja to kraj, który kojarzy się przede wszystkim ze starożytną, wspaniałą architekturą, pysznymi daniami, wypoczynkiem na piaszczystych plażach, nad turkusową wodą oraz Zorbą. Oprócz tego Grecja jest jednak także producentem wyśmienitych alkoholi.
Co pije się w Grecji?
Większość turystów kojarzy Ouzo, czyli lokalną wysokoprocentową (48%) anyżówkę. To napój alkoholowy, zmieniający swój kolor na mleczny po rozcieńczeniu z wodą. Jej dodanie jeszcze bardziej nasila specyficzny smak tego trunku. Często podaje się go do owoców morza czy innych wyrazistych potraw, jak faszerowane ostre papryczki. Co ciekawe, Ouzo może być również świetnym lekarstwem na ból zęba.
W kraju tym niezwykle popularna jest również brandy, znana pod nazwą tsipouro, pochodząca z XIV wieku. Podobno po raz pierwszy została wyprodukowana przez mnichów na Świętej Górze Athos. Powstaje z wytłoków winogron, czyli tego co pozostaje po produkcji wina – pestek i skórek. Aktualnie najwięcej tego alkoholu wytwarza się na Krecie. Trunek ten jest często serwowany przed posiłkiem lub po jego zakończeniu, a także w hotelach przy witaniu gości.
Mówiąc o Grecji nie można zapomnieć o winach, wytwarzanych tam już od sześciu tysięcy lat. Warto spróbować czerwonych win peloponeskich, wytwarzanych z winogron agiorgitik. Ciekawe w smaku trunki powstają także z winorośli uprawianych na Limnos. Jeśli jest się fanem win białych, należy udać się w rejon Epiros. Bliską siostrą greckiego wina jest starożytna Retsina, którą można spotkać na terenie całego kraju. Ma dość specyficzny smak, ponieważ do korkowania butelek przez długi czas używano sosnowej żywicy. Jest nieco mocniejsza i słodsza niż standardowe wina i przybiera złotawy odcień.
Będąc w Grecji nie można nie spróbować Metaxy, czyli greckiego koniaku, będącego odmianą brandy z domieszką wina. Bazę stanowią czerwone winogrona gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth. Alkohol ten jest wzbogacony ekstraktem z ziół, między innymi anyżem. Swój niezwykły smak zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Niektóre z nich pozostają zamknięte przez 3, inne nawet przez 12 lat.
Grecy raczej nie przepadają za wódką w czystej postaci, więc zazwyczaj łączą ją z Red Bullem, sokiem pomarańczowym lub z cytryny.
Czy Grecy lubią piwo?
Grecy nie są wielkimi wielbicielami piwa, preferują inne napoje alkoholowe. Jednak kiedy na zewnątrz jest gorąco i temperatura wynosi około 40 stopni nic nie jest w stanie go zastąpić. Trunek ten cieszy się krótszą tradycją niż inne greckie alkohole - zaczęto produkować go w 1864 roku w browarze Fix (stąd też nazwa znanego piwa), a wcześniej był sprowadzany z innych krajów. Najpopularniejszym piwem jest Mythos – lager, o jasnej barwie i zaskakującym, orzeźwiającym smaku. Warte uwagi jest także piwo Vergina i Voreia India Pale Ale, królujące w Macedonii. Na Santorini z kolei powinno się spróbować lokalnego browaru Donkey.
Każdy z greckich alkoholi ma w sobie coś wyjątkowego i stanowi świetne uzupełnienie niejednego posiłku. Będąc na wakacjach w tym kraju warto spróbować wszystkiego, jeśli tylko nadarzy się okazja.