Będąc na wakacjach w Hiszpanii warto spróbować alkoholi charakterystycznych dla tego kraju. Pierwszym, co przychodzi na myśl podróżujących jest wino. Na północy państwa wytwarza się jednak doskonały cydr i piwo, po które mieszkańcy Hiszpanii sięgają równie chętnie. Podczas podróży najlepiej skosztować wszystkich alkoholi i wybrać swój ulubiony.

Krótki przewodnik po świecie hiszpańskich win

Hiszpania to jeden z największych producentów wina na świecie. Każdy jej region posiada własne winnice, wytwarzające ten alkohol dla własnych potrzeb, ale także na eksport. Najsłynniejszy jest region La Rioja, gdzie produkuje się około 250 milionów litrów wina rocznie. Istnieje tam ponad 500 winnic oraz liczne przetwórnie i fabryki. Przeważa wino czerwone, stanowiące aż 85% całej produkcji.

Podczas wyprawy do tej części Hiszpanii warto wziąć udział w organizowanych wycieczkach wine testting route lub wine route, gdzie można zobaczyć kilka winiarni i dowiedzieć się wielu ciekawostek. Można również zwiedzić ten region samemu, wypożyczając samochód z napędem na cztery koła, ale La Rioja to nie tylko wino. W okolicznych miastach istnieją historyczne klasztory i kościoły średniowieczne. Przez ten obszar przebiega także Droga Świętego Jakuba, czyli szlak pielgrzymkowy do katedry w Santiago de Compostela. Kombinacja wina i kultury tego regionu wprawi każdego odwiedzającego w zachwyt.

Jeśli chodzi o produkcję białego wina w Hiszpanii to największy udział w niej ma obszar, zwany Galicją, gdzie warunki klimatyczne są zupełnie inne niż w pozostałych częściach kraju. Znajduje się tam 5 apelacji wina – Rias Baixas, Riberio, Ribeira Sacra, Monterrey oraz Valdeorras.

Co jeszcze spróbować będąc w Hiszpanii?

Innym popularnym alkoholem w Hiszpanii jest piwo - często serwowane do obiadu czy na spotkaniu ze znajomymi. W gorące dni podaje się je z Fantą cytrynową lub wodą gazowaną w proporcji pół na pół. W Andaluzji, czyli południowej części kraju mieszkańcy najchętniej sięgają po Cruzpampo, na północy po San Miguel, a w Galicji najpopularniejsze jest piwo Estrella Galicia. W centrum państwa króluje Mahou, natomiast w Katalonii rywalizację wygrywa Estrella Damm.

Hiszpański cydr na czterech szlakach

Chlubą wielu hiszpańskich społeczności jest cydr, często wybierany na święta Bożego Narodzenia lub urodziny. Najpopularniejszymi regionami, w których można skosztować tego alkoholu są Asturia, Euskadia (Kraj Basków), Kantabria oraz Lugo. W pierwszym przypadku produkcją cydru zajmuje się obszar zwany Comarca de la Sidra, składający się z sześciu miast - Bimenes, Cabranes, Colunga, Nava, Sariegu i Villaviciosa. W drugim z obszarów wytwarza się 12 mln litrów tego napoju alkoholowego rocznie. Wielu miłośników trunku preferuje natomiast cydr kantabryjski, ze względu na jego słodki, a jednocześnie lekko kwaskowy smak. Dużym konkurentem dla tych producentów jest Chantada w Lugo, gdzie produkuje się około 10 mln litrów cydru rocznie. Fabryka ta zajmuje się nie tylko wytwarzaniem napoju z jabłek, ale także gruszek, truskawek i jeżyn.

Hiszpania to kraj, który ma do zaoferowania różnego rodzaju alkohole – od najpopularniejszego wina, poprzez piwo, aż po cydr, więc z pewnością każdy znajdzie tam coś dla siebie.