Najpopularniejszym włoskim alkoholem jest oczywiście wino, którego produkcja trwa już od 3000 lat, czyniąc Włochy największym wytwórcą tego trunku na świecie. Będąc na wakacjach w tym kraju, warto jednak zwrócić uwagę na kolorowe drinki, które uprzyjemnią każdy pobyt na plaży, bądź w barze oraz inne wytrawne trunki, będące idealnym dodatkiem do posiłku lub deseru.
Grappa – alkohol znany na całym świecie
Grappa to jeden z najpopularniejszych włoskich trunków. Alkohol ten powstaje w procesie destylacji pestek, gałązek i wytłoczyn winogron pozyskanych w trakcie produkcji wina. Można także spotkać odmiany wytwarzane z moreli, gruszek czy wiśni. Najczęściej pije się go w kieliszkach do wódki, natomiast czasami można także napotkać naczynia zaprojektowane specjalnie dla tego alkoholu – kieliszki z wysoką nóżką i cylindryczną czarką. Najczęściej Grappa spożywana jest bez żadnych dodatków, niektórzy natomiast lubią dodawać ją do espresso.
Trunek charakteryzuje się przezroczystą barwą, specyficznym smakiem, intensywnym zapachem i dużą mocą – zawartość czystego alkoholu na litr wynosi od 37,5% do nawet 50%.
Martini – trunek dla osób nie lubiących eksperymentować
Podstawą włoskiego świata alkoholi jest martini, czyli nic innego jak aromatyzowane wino, które przypadnie do gustu wielu osobom. W trakcie produkcji jest wzbogacane ziołami i przyprawami korzennymi, którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Będąc we Włoszech warto spróbować wszystkich odmian – Martini Rosso (czerwone), Martini Rosato (różowe), Martini Bianco (białe) oraz Martini Extra Dry.
Alkohol ten często podaje się w formie drinku, z dodatkiem Prosecco, lodu i skórki z pomarańczy. Bardzo popularne jest także połączenie Martini z Campari, dające drink o intensywnym smaku i pomarańczowym kolorze.
Najpopularniejszy włoski drink
Najpopularniejszym włoskim drinkiem jest Aperol Spritz, powstały na bazie Aperolu. To alkohol mający właściwości pobudzające apetyt, więc często podaje się go przed posiłkiem. Zawiera 11% czystego alkoholu i charakteryzuje się jasno czerwonym kolorem. Można w nim wyczuć kilka nut smakowych, takich jak pomarańcza, rabarbar i zioła.
Włoskie likiery godne uwagi
Godnym uwagi i bardzo popularnym włoskim likierem jest Amaretto, o słodkim smaku z lekką nutą goryczy. Alkohol ten przybiera brązowy lub, jak niektórzy uważają, czerwono-bursztynowy kolor. Amaretto może mieć od kilkunastu do nawet 30% zawartości alkoholu. Można go pić samego, jednak bardzo często jest podawany do deserów lub jako dodatek do kaw i drinków. Istnieją różne odmiany tego trunku – niektóre wytwarza się z dodatkiem migdałów, do innych dodaje się pestki moreli lub brzoskwiń. Czasami likier wzbogaca się także aromatem waniliowym.
Innym popularnym włoskim likierem jest Limoncello ma cytrynowy smak i żółty kolor. Najczęściej można go spotkać na południu kraju, gdzie cieszy się dużą popularnością, ale kupić go można w całych Włoszech. Likier powstaje w wyniku połączenia spirytusu ze skórkami cytryn. Do takiego roztworu po kilku dniach dodaje się cukier i po miesiącu od tego momentu jest gotowy do spożycia.