W Europie istnieje pewien nieduży kraj, którego kształt przypomina dorodną kiść winogron. Co więcej, tak się składa, że prawdziwych winogron w tym kraju nie brakuje – są najważniejszym surowcem naturalnym, z którego powstaje największy narodowy skarb – wino! Mowa oczywiście o Mołdawii.
5 tysięcy lat tradycji
Najstarszy skamieniały odcisk liści winogron na terenie Mołdawii pochodzi z II wieku przed Chrystusem[1]. To właśnie w tamtych starożytnych czasach na mołdawskich ziemiach zaczęli pojawiać się Grecy, a wraz z nimi – wiedza o produkcji napoju z winnej latorośli. Czasy rzymskie przyniosły dalszy rozwój winnego przemysłu, który ogromnie wrył się w kulturę mołdawskiej ziemi. W XIX w., najsłynniejszy władca Mołdawii – Stefan Wielki – zwykł raczyć się solidną dawką wina przed bitwą. I choć w 1812 r. mołdawskie ziemie popadły pod berło rosyjskiego cara, winnemu przemysłowi to nie zaszkodziło.
Wręcz przeciwnie – właśnie wtedy zaczęto inwestować w rozwój winnic, rozpoczął się też pierwszy eksport mołdawskich win. Podobnie było po II wojnie światowej, gdy Mołdowa stała się jedną z republik ZSRR. I choć była jedną z najmniejszych republik Związku Radzieckiego, to szybko zyskała status największego producenta i wewnętrznego dostawcy win w całym „Sojuzie”[2].
Odpowiednie warunki naturalne
Łagodny klimat i warunki glebowe Mołdawii (w 80% żyzne czarnoziemy) są czynnikami, które doskonale sprawdzą się przy uprawie winnej latorośli. Kraj leży na tej samej geograficznej szerokości co Burgundia, panują tu krótkie i ciepłe zimy, gorące lata i ciepłe jesienie.
Najwięcej winnic znajduje się na południu kraju oraz w okolicy Kiszyniowa – stolicy Mołdawii[3]. Kraj można podzielić na 4 winiarskie regiony: Codru (centralny obszar wokół Kiszyniowa), Stefan Voda (południowy-zachód), Valul Lui Traian (południe) i Balti (północny zachód)[4].
Docenione na całym świecie
W środkowej części kraju najczęściej uprawia się winogrona białe, z których powstają lekkie wina. Tutaj też, znajdują się najbardziej znamienite mołdawskie marki winne, takie jak Cricova, Milesti Mici czy Branesti. Swoje wina nabywają i przechowują w nich znane osoby z całego świata – m.in. Królowa Elżbieta II, Angela Merkel, Władimir Putin czy Donald Tusk. W Centrum i na południu Mołdawii produkuje się najwcześniej znamienite wina Cabernet-Sauvignon, Merlot czy Rara Negra[2].
Wina mołdawskie doceniane są obecnie na całym świecie. Aż 85% z produkcji przeznaczone jest na eksport, który generuje 2,5% PKB[5]. Sama Polska importuje z Mołdawii rocznie ponad 8 mln butelek wina.
Mołdawia i wina – kilka niezwykłych ciekawostek
Mołdawia to mało znany, niedoceniony, ale i ciekawy kraj, mający wiele do zaoferowania (wbrew pozorom – nie tylko wino). Warto zapoznać się z paroma intrygującymi ciekawostkami:
- Wino w Mołdawii nie jest alkoholem – rząd Mołdawii wprowadził nowelizację, która za alkohol uznaje jedynie produkty, w których jego objętość wynosi co najmniej 15%. Wina zazwyczaj mają mniej – czyni je to produktami spożywczymi, a ich dystrybucja jest o wiele prostsza,
- Największa na świecie podziemna winnica (o długości ponad 100 km) znajduje się właśnie w Mołdawii,
- Ponad 15% mieszkańców kraju jest zawodowo zaangażowanych w produkcję wina,
- Roczna produkcja sięga ok 1,6 mln hektolitrów, a eksport – 67 milionów butelek,
- Każde wino w Mołdawii jest doskonałe. Zarówno to kupione w luksusowym sklepie, jak i nabyte w plastikowej butelce od „babuszki” na targu,
- Wina mołdawskie są doskonałe w smaku, zachwycające jakością i niezwykle tanie. Nawet w Polskich sklepach można nabyć doskonały mołdawski trunek za niecałe 20 zł.
Chcesz złożyć zamówienie na alkohol? Skontaktuj się z nami, a przygotujemy ofertę specjalnie dla Ciebie!
[1] https://www.zlotaproporcja.pl/2017/07/24/wina-moldawskie-winnice-moldawia/
[2] https://wesolowski.co/2017/06/16/moldawia-wina-moldawskie/
[3] https://domwina.pl/pol_m_Oferta_Kraj_Moldawia-217.html
[4] Tamże.
[5] https://magazynvip.pl/gheorghe-arpentin-moldawia-kraj-dobrego-wina/